Kádár utolsó beszéde az M5 HD műsorán

Az Operaházban bemutatott kamaradrámát ma este sugározza a kulturális csatorna

Október 23-án (hétfőn) 21:15-től látható felvételről a Kádár utolsó beszéde című előadás, melyet 2016-ban, a forradalom 60. évfordulóján mutatott be az Opera.

1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottságának zárt ülésén váratlanul felszólalt Kádár János. Az akkor 77 éves pártfőtitkár a rendszerváltozás előtt nem sokkal próbált számot vetni az 1945 után történtekben vállalt szerepével, felelősségével. Csapongó, sokszor szinte összefüggéstelen beszéde régi bűnök súlyától görnyed, és a sok csönd és mellébeszélés közt beszűrődik a valóság is a maga iszonyatával. Kádár meghasadt tudata megidézi két rettegett démonát, Rajkot és Nagy Imrét, akik a színpadon is megjelennek.

A shakespeare-i királydrámákat idéző hiteles történelmi szöveg mögé korabeli archív filmekből és hangfelvételekből épült díszlet, hogy világossá váljon: a történelem a legkegyetlenebb és legigazságosabb rendező.

Jelenet az előadásból (fotó: Csibi Szilvia / Magyar Állami Operaház)

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából az utolsó beszédből készült kamaradrámát az Operaház különleges helyszínén, a nézőtér alatti térben, az ún. trapézpincében mutatták be.

Koncepció: Ókovács Szilveszter
Látvány, videó: Kiss Sándor
Rendező: Novák Tamás

Szereplők: Kőrösi András (Kádár János), Fülöp Tamás (Rajk László), Farkas Dénes (Nagy Imre), Stefánszky István (Orvos/Biztonsági őr)

A felvétel 2016. október 23-án készült az Operaházban

Magyar Állami Operaház
Fotó: Csibi Szilvia / Magyar Állami Operaház