Hazai pályán – I.

Három kérdést intéztünk a hétfőn kezdődött II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny magyar indulóihoz. Az első részben Molnár Ágnest, Horti Lillát és Vincze Klárát mutatjuk be. KOVÁCS ALEXANDRA és TÓTH ÁRON villáminterjúi

Molnár Ágnes

– Hogyan került kapcsolatba a zenével, az énekléssel?

– Már az óvodában is énekes szerettem volna lenni… A családban nem volt hivatásos zenész, de szüleim vettek egy szép régi pianínót, és beírattak a zeneiskolába. Az éneklés akkor merült fel, amikor zongoraórán a nehezebb szólamokat inkább beénekeltem. Így a következő évtől már énekelni is tanultam.

– Mit tart az eddigi legfontosabb művészi eredményének? Mire a legbüszkébb?

– Másfél éve mutattuk be az Erkel Színházban Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című meseoperáját. Ebben a csodás darabban énekelhettem Lenszirom szerepét, ami mind énektechnikailag, mind előadóművészként komoly feladat volt. Másrészt mindig is misszióként tekintettem arra, hogy a gyerekeket beavassuk a komolyzene világába, ezért is külön nagy öröm.

Molnár Ágnes
Molnár Ágnes

– Milyen várakozásokkal érkezik a versenyre?

– Minden verseny előtt nagyon izgalmas időszak maga a felkészülés. Az ilyen időszakokban szoktam a legtöbbet fejlődni, amikor van egy cél. Sosem voltam igazán versengő típus, egyszerűen csak szeretem megmutatni az embereknek, én miért szeretek egy-egy áriát, dalt. Nyilván minden versenyben vannak győztesek, és szeretne az ember minél messzebbre jutni, de így a verseny előtt még mindig abban a periódusban tartok, hogy élvezem, ahogy hajt a gyakorlás.

(K. A.)


Horti Lilla

– Hogyan került kapcsolatba a zenével, az énekléssel?

– Tulajdonképpen amióta az eszemet tudom, körülvett a zene. Kislány koromtól kezdve része az életemnek a klasszikus zene – zenetanár édesapám révén. Énekeltem szólóban, kórusokban, zongoráztam, fuvoláztam, sőt még citerázni is tanultam rövid ideig. A klasszikus éneklés mellett népdalénekléssel is foglalkoztam általános iskolai éveimben, és számos versenyen is megfordultam népdal és klasszikus énekesi kategóriákban egyaránt. Gyerekkorom óta rendszeresen jártam művészeti iskolába, zeneiskolába, nyári zenei táborokba. Serdülőkoromban pedig teljesen elköteleződtem a klasszikus éneklés mellett.

– Mit tart az eddigi legfontosabb művészi eredményének? Mire a legbüszkébb?

– Versenyeredményeimnél, kitüntetéseimnél is fontosabb számomra, hogy a kapott tehetségemet kitartó munkával egyre jobban ki tudom bontakoztatni, és mind környezetem, mind szakmabeli társaim elismernek. Bízom abban, hogy ez pályafutásomat is végigkíséri majd.

Horti Lilla
Horti Lilla

– Milyen várakozásokkal érkezik a versenyre?

– Minden színpadi fellépés remek lehetőség az idegek edzésére. Ebben az esetben az a tudat, hogy helyt kell állnom a nálam akár tíz évvel idősebbek, hangilag érettebbek mellett; ez a legnagyobb kihívás. Csupán annyit várok magamtól, hogy a lehető legjobb formámat hozzam, összeszedett és koncentrált tudjak maradni, és csak arra figyeljek, hogy most is azért állok színpadra, hogy valamit adjak, közvetítsek a hallgatóság felé.

(K. A.)


Vincze Klára

– Hogyan került kapcsolatba a zenével, az énekléssel?

– A szigetszentmiklósi Sziget Színház alapító tagja vagyok, ahol tizenhat évesen kezdtem a pályafutásomat. Közben elkezdtem járni a zeneiskolába, ahol Szikora Krisztina tanított és buzdított, hogy a komolyzenei pályát válasszam. Sok operett-főszerepet játszhattam el. Ezután következett a Bartók Béla Konzervatórium Fekete Mária tanárnőnél. Megnyertem az Ádám Jenő Országos Énekversenyt Szolnokon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre magas pontszámmal kerülhettem be Andrejcsik István növendékeként. Az operaszakon Almási Tóth András és Marton Éva egyengette utamat. Jelenleg Németh Judit művésznővel csiszolgatjuk a hangomat. Akadémistaként megnyertem a gyulai nemzetközi énekversenyt dal kategóriában, különdíjként a legjobb Liszt-dal előadója címet is.

Vincze Klára
Vincze Klára

– Mit tart az eddigi legfontosabb művészi eredményének? Mire a legbüszkébb?

– Amire a legbüszkébb lehetek, hogy idén Santuzza szerepében debütáltam a Pécsi Nemzeti Színházban, majd az Erkel Színházban tavasszal.

– Milyen várakozásokkal érkezik a versenyre?

– Az elvárásaimnak megfelelően szeretnék énekelni.

(A versenyről bővebb információ az esemény honlapján található.)

(T. Á.)