95 éve született Birkás Lilian

Emlékezés a jeles szopránra – JÁNOSI ILDIKÓ írása

Birkás-portre2
Birkás Lilian

Birkás Lilian az Operaház nagy generációjának egyik kiemelkedő képviselője volt, akit nemcsak szép hangjáért, hanem remek szerepformáló képességéért is szívébe zárt a közönség.

Német apa és félig olasz anya gyermekeként 1916. február 5-én látta meg a napvilágot Prágában, ahol négyéves koráig nevelkedett. Az első világháború után a család Pécelre költözött, így a kislány Lilian ott végezte az elemi iskolát, miközben nyarait olasz nagymamájánál töltötte Velencében. Családi helyzetéből adódóan három nyelvet is elsajátított, németül, olaszul és magyarul egyformán  jól beszélt. Középiskolai tanulmányait Pesten, az angolkisasszonyoknál végezte, énekelni is itt kezdett. Az intézet kórusában Lilian kitűnt szép hangjával és muzikalitásával, s az éneklés oly nagy örömet okozott neki, hogy úgy döntött, énekesnő lesz.

Érettségi után beiratkozott a Nemzeti Zenedébe, de hamarosan férjhez ment, majd két fia született, így az énektanulást egy időre fel kellett függesztenie. 1940-ben jelentkezett a Zeneakadémiára, ahol Walter Margit irányításával 1944-ben végezte el az ének tanszakot. Az ünnepélyes akadémiai záróvizsgára azonban a háborús helyzet miatt nem került sor. Ezért évfolyamtársaival, többek közt Palánkay Klárával és Tiszay Magdával próbaéneklésre jelentkeztek Márkus Lászlóhoz, az Operaház akkori igazgatójához, aki azonnal szerződtette a tehetséges fiatalokat.

Salome - Udvardy Tiborral
Salome – Udvardy Tiborral

Birkás Lilian két kis szerepet is kapott: az egyik koszorúslányt a Figaro házasságában és Kate-et a Pillangókisasszonyban. Közbejött azonban Budapest ostroma, így a dalszínházi debütálásra később került sor.

Az ostrom alatt – immár elvált asszonyként – gyermekeivel az Operaház pincéjébe költözött, ahol összebarátkozott Nádasdy Kálmánnal, s a barátságból hamarosan szerelem lett, majd a háború után összeházasodtak. Rendkívül szép kapcsolat volt az övéké, emberileg és művészileg kölcsönösen hatottak egymásra: Birkás Lilian művészete Nádasdy mellett teljesedett ki, s Nádasdy „áradó zsenijét felesége fogta mederbe, ő volt a biztonság és a realitás a nagy varázsló életében” – Huszár Klára, az Operaház rendezője jellemezte így kettejük kapcsolatát. Közös gyermekük is született: Nádasdy Ádám, a neves  költő-műfordító.

Rózsalovag
Rózsalovag

Birkás Lilian pályája kezdetén mezzoszoprán szerepeket énekelt. A háború után, operaházi tagságának második évében kapta meg A rózsalovag Octavianját, amelyben átütő sikert aratott, s egyik leghíresebb szerepe lett. Szép hangja mellett kitűnt stílusérzékével, rendkívüli muzikalitásával, színészi játékával, s mindehhez még illúziókeltő megjelenés is társult.

Innentől fogva követték egymást a nadrágszerepek, amelyek eljátszására különös adottsága volt: Miklós a Hoffmann meséiben, Jancsi a Jancsi és Juliskában, és Cherubin, amiben Octavian mellett a legnagyobb sikerét aratta. Később egy olasz énektanárnője átképezte szopránná, mivel hangja felfelé szépen nyílt. S valóban: Birkás Lilian művészete a lírai, majd drámai szoprán szerepkörben teljesedett ki. Pályája során megformált számos Puccini-hősnőt: Pillangókisasszonyt, A köpeny Georgette-jét, Manont és Toscát. Több kortárs opera magyarországi bemutatójában is közreműködött: elénekelte a Wozzeck Marie-ját, az Albert Herring Tanítónőjét és a Peter Grimes Ellenjét. Legemlékezetesebb alakítása Richard Strauss Saloméja volt – férje, Nádasdy rendezésében –, ezt a szerepet a Római Operában is nagy sikerrel énekelte.

A dalirodalom terén is emlékezetes Birkás Lilian művészete: számos dalfelvétele készült a Magyar Rádióban.

Vendégszerepelt Prágában, Bécsben, Brüsszelben és a skandináv országokban. Az Operaháznak 1975-ig, nyugdíjba vonulásáig volt tagja.

Művészetét több díjjal ismerték el: Liszt Ferenc-díj (1960), Érdemes művész (1967), A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2001).

91 éves korában, 2007. február 1-jén hunyt el.

Hallgatnivaló:

 Puccini: A köpeny – Szerelmi kettős (magyar szöveg: Nádasdy Kálmán, partner: Mátray Ferenc)