Tájékoztató az Operaház 126. évadjáról

Sajtótájékoztató keretében ismertették az Operaház 2009/2010-es évadjának programtervét. A 125 éves Operaház a következő évadra összesen 193 opera- és 76 balettelőadást tervez, 8 bemutatóval és felújítással. 

A 125. jubileumot a színház átadásának napján – illetve hétvégéjén ünnepli a MÁO. Szeptember 26-án gálaesttel, 27-én pedig az 1884. szeptember 27-i műsorral elevenítik fel a színház megnyitásának estéjét. (Elhangzik a Bánk bán I. felvonása, a Hunyadi László nyitánya és a Lohengrin I. felvonása.)

Premierek a következő évadban:

A Pomádé király sikere után újabb gyerekeknek szóló előadással készül az Operaház, és ismét évadnyitó produkcióként. 2009. szeptember 20-án Benjamin Britten: A kis kéményseprő című operáját mutatják be. A karmesterek Bartal László és Köteles Géza lesznek, a rendező Bata Rita.

2009. október 11-én A kékszakállú herceg vára kerül bemutatásra. A Bartók-opera rendezője Hartmut Schörghofer lesz, vezényel és dramaturgként közreműködik: Fischer Ádám. A produkcióba olyan szereplőket választottak, akik korábban még nem énekelték a szerepeket, így Kékszakállút Szabó Bálint, Juditot Vizin Viktória alakítja majd.

2009. november 7-én a többször elhalasztott Karamazov testvéreket mutatja be a Nemzeti Balett. RahmanyinovMuszorgszkij és Wagner zenéire Boris Eifman készített koreográfiát. A két karmester Medveczky Ádám és Szennai Kálmán lesz.

A friss Kossuth-díjas Sári József Napfogyatkozás című új operájának premierjére kerül sor 2009. november 28-án. Az Arthur KoestlerSötétség délben című regényéből készült darabot Kovalik Balázs rendezi, a karmester Hamar Zsolt lesz.

2009. december 25-én a Vígszínházban lesz a 2009-es év utolsó premierje: Mozart Varázsfuvolája. A Vígszínházzal közös produkció a tervek szerint minden korosztályhoz szól majd, és magyar nyelven adják elő. A rendező MartonLászló, az előadás karmesterei Fischer Ádám, Kovács János és Török Géza lesznek.

Újabb Richard Strauss-opera bemutatója következik 2010. március 20-án és 21-én. A rózsalovag rendezője Andrejs Zagar, a rigai színház intendánsa, ottani rendezését adaptálja a majd MÁO-ban. A Strauss-operát Kovács János és Dénes István vezényli majd.

Az évad utolsó operabemutatója a Művészetek Palotájában lesz 2010. május 29-én, a Budapesti Wagner-napok keretében. Wagner: Trisztán és Izolda című operája kerül színre a Művészetek Palotájával közös produkcióban, melynek rendezői Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra lesznek, és a Wagner-napok történetében először az Operaház Zenekarát vezényli Fischer Ádám. A három tervezett előadásból egyet a Müpa értékesít, a másik két előadás jegyeit a két intézmény közösen árusítja, illetve az operaházi bérletekbe is bekerülnek.

Modern balett-est bemutatójával zárja az évadot a balett-társulat 2010. június 5-én. Három egyfelvonásos darabot láthat a közönség: Robert North: A halál és a lánykaOhad Naharin koreográfiáját, valamint Lukács András: Örvény című alkotását.

A premierek mellett Seregi László 80. születésnapját is ünnepli a társulat a következő évadban, így szinte minden Seregi-koreográfia műsoron lesz, továbbá 2009. december 12-én ünnepi előadásként A makrancos Katával köszöntik a színház vezető koreográfusát. A felújítások között is szerepel két Seregi-alkotás: a Változatok egy gyermekdalra és A fából faragott királyfi. 

Felújítások a következő évadban:

2010. január 29.
Petrovics EmilC’est la guerre (rendező: Kerényi Miklós Gábor)
Dohnányi-SeregiVáltozatok egy gyermekdalra 

2010. március 28.
Kodály ZoltánSzékely fonó (rendező: Kerényi Imre)
Bartók BélaA fából faragott királyfi (koreográfus: Seregi László)

2010. április 29.
MozartTitus kegyelme (rendező: Boschán Daisy)

Jövőre is lesz Májusünnep (2010. május 2-13.), melynek keretében hat operát adnak elő külföldi vendégművészek főszereplésével, de még nem zárultak le a tárgyalások, így neveket egyelőre nem árultak el.

A Májusünnep műsora:

Mozart: Titus kegyelme
R. Strauss: Elektra
Puccini: Tosca
Rossini: A sevillai borbély
Verdi: Nabucco
Verdi: Don Carlos

Az Operaház művészei vendégjátékon vesznek részt Karlsruhe-ban április 17-18-án, Szokolay SándorVérnász című operáját mutatják be Kovalik Balázs rendezésében. Ugyanez a produkció a MÁO repertoárján is látható lesz ismét.

Filharmóniai Társaság Zenekara Mahler I. szimfóniáját adja elő a mű bemutatójának 120. évfordulója alkalmából. Újdonságként farsangi koncertet terveznek, melynek műsorát részben meglepetés-műsorszámok alkotják majd.

Jövőre 38 bérlet közül választhat a közönség, új lesz az óvodás korosztálynak szóló két előadásos bérlet, valamint az egyetemistákat célzó New Wave elnevezésű, a színházban futó modern rendezéseket magában foglaló bérlet. A Delly Rózsi-bérletbe pedig bekerül a Müpában bemutatásra kerülő Trisztán és Izolda is.
A bérletújítás időpontja: május 18-21., új bérletek válthatók: május 25-28.

A két évad között, augusztus 1-jén az Operaházban rendezik meg az Operalia döntőjét. A Domingo-énekverseny korábbi fordulói Pécsett zajlanak, a döntőben pedig Domingo vezényli a Pannon Filharmonikusokat az Andrássy úton.

Az Operaház továbbra is kutat alternatív játszóhelyek után, ezt mutatja a Vígszínházba, illetve a Nemzeti Hangversenyterembe tervezett két premier. A Thália Színházzal a következő évadban már nem számolnak, az Erkel Színház ügyében pedig nem tudtak új információval szolgálni.