OPERALIA 2009 – Pécsett és Budapesten

Pécs és Budapest ad otthont az idei Plácido Domingo-énekversenynek, az Operaliának. A két város már nem először működik együtt az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében, amely címet Pécs városa viseli a 2010-es évben. 

Operalia-logo
Operalia-logo

Az Operalia Nemzetközi Énekversenyt 1993 óta rendezik meg, minden alkalommal több ezer, 18-30 év közötti induló közül kerül ki az a tizenkettő, akik a döntőben versenyezhetnek több kategóriában. Az idei verseny elődöntői és középdöntője a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek július 25-én, 26-án, illetve 27-én, a döntő pedig a Magyar Állami Operaházban augusztus 1-jén.

A versenyen a Pannon Filharmonikusok működnek közre, a döntőt pedig az Operalia alapítója, Plácido Domingo vezényli az Operaházban. A zsűriben a világ vezető operaházainak igazgatói foglalnak helyet, magyar részről pedig Kincses Veronika Kossuth-díjas énekművészt kérték fel, akinek pécsi kötődése is van, hiszen korábban a Pécsi Tudományegyetem Ének Tanszékének vezetője volt, ma pedig a PTE címzetes egyetemi tanára.

A döntő fordulói Pécsett és Budapesten is közönség előtt zajlanak majd, jegyeket a Ticket Express hálózatában válthatnak az érdeklődők, interneten: www.tex.hu
A Fővárosi Önkormányzat is támogatja az Operaliát. Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes elmondta: a város több pontján kivetítőket helyeznek el, ahol a döntőt követheti a közönség, továbbá internetes szavazást is indítanak. Budapest-különdíjat hoztak létre, amelynek győztese a következő évi Tavaszi Fesztivál vendégművésze lesz.

Pécsre negyvennyolc indulót várnak, közülük tizenkettő jut majd a döntőbe. A versenynek tavaly is volt magyar résztvevője, sőt győztese: Szemerédy Károly (bariton) harmadik helyezést ért el Québecben.
Idén három magyar versenyző jutott az elődöntőbe: Gál Máté (tenor), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán) és Simon Brigitta (szoprán).
A döntőben a három-három legjobb férfi és női előadó díja mellett különdíjakat osztanak, például a zarzuela-kategóriában is indulók között, a legszínvonalasabb előadásmódért járó elismerést pedig egy-egy férfi és női versenyző veheti át.