Ókovács Szilveszter az Operaház főigazgatója

Ókovács Szilvesztert nevezte ki a Magyar Állami Operaház főigazgatójává Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – adta hírül az MTI. Az eddigi megbízott főigazgató kinevezése öt évre szól.

Ókovács Szilveszter (fotó: Vermes Tibor)
Ókovács Szilveszter (fotó: Vermes Tibor)

A Magyar Állami Operaház főigazgatói feladatainak ellátására kiírt pályázat tavaly október 29-én jelent meg. A beadási határidőig hat pályamű érkezett, amelyek közül azonban egy nem felelt meg a kiírásban foglaltaknak. Így az előadó-művészeti törvény alapján felállított kilenctagú bizottság öt pályázó anyagáról mondott véleményt 2012. december 28-án. A Magyar Állami Operaház felügyeletét ellátó miniszternek ezt követően 30 napja volt döntése meghozatalára. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Ókovács Szilvesztert, az intézmény jelenlegi megbízott főigazgatóját kéri fel a nemzeti dalszínház vezetésére. Kinevezése a mai naptól, 2013. január 28-tól öt évre szól.

A döntés nem tekinthető meglepetésnek: Ókovács Szilveszter 2011 nyarától irányítja megbízott vezetőként (előbb miniszteri biztosként, majd megbízott főigazgatóként) az Operaház munkáját, és a hírek szerint mind a tárcavezető, mind a miniszterelnök töretlen bizalmát élvezi. Vele szemben Horváth Ádám korábbi miniszteri biztos, operaénekes, Tokody Ilona operaénekes, Rácz István operaénekes és Dénes István karmester-zeneszerző indult a pályázaton.