Évadnyitó társulati ülés díjátadóval az Operaházban

2008. szeptember 22-én az évadnyitó társulati üléssel megnyitották az Operaház 125. jubileumi évadját. Ez alkalomból – hagyományosan – átadták a 2008-as év operaházi díjait is.

A díjazottak névsora:  

A dr. Mándi Andor és felesége által alapított díjjal fiatal, tehetséges énekesnő jutalmazható. 2008-ban a díjazott:

Wierdl Eszter magánénekes.

dr. Ádám Tibor és felesége a Juventus-díjat fiatal művészek számára alapította. A Kuratórium a díjat kiemelkedő teljesítménye, művészi, emberi magatartása alapján

Gjorgjevic Dóra fuvolaművésznek és

Hornyák Dávid nagybőgőművésznek ítélte.

Simándy József-emlékplakett idei díjazottja:

Cselóczki Tamás magánénekes.

Pless Lászlóné alapítványt hozott létre Pless László emlékére, szakmai elismerésben még nem részesült karmesterek és korrepetitorok részére. A díjazott:

Sándor Szabolcs korrepetitor.

Ráday Sári, az Operaház nyugalmazott művésze, gyémántdiplomás operaénekes, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje-kitüntetés tulajdonosa, alapítványt tett. A kitüntetett, zeneileg képzett és művészileg kiemelkedő teljesítményt nyújtó énekkari művész:

Molnár Sylvia.

Bresztovszky Ernő zenekritikus, műfordító, író és újságíró emlékére Orbán András operaénekes és felesége, Bresztovszky Marianna díjat alapított. Ezt az elismerést azok a legalább 15 éves operaházi tagsággal rendelkező énekkari tagok kaphatják meg, akik erre tehetségük, szorgalmuk, művészi és emberi magatartásuk alapján a leginkább érdemesek. Bresztovszky Ernő-emlékdíjas:

Réti Jolán énekkari művész,

Szűcs Árpád énekkari művész.

Az „Előadásokért” emlékéremmel, a színház nem művészeti állományához tartozó dolgozói jutalmazhatók, akik saját szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, hűségesek színházukhoz és segítőkészségükkel, emberi magatartásukkal példát mutatnak. „Az előadásokért”- emlékérem díjazottjai :

Somogyi Edit szervező titkár,

Szigetiné Szabados Márta,

Czeglédi János nyugalmazott gondnok,

Galántai Zsolt balett művészeti titkár.

Az operaház egykori vasfüggönyének darabjaiból készült, a műszak által alapított, műszaki dolgozóknak adható a Vasfüggöny-díj. 2008-ban Vasfüggöny-díjas:

Csapó Zsolt díszítő,

Hüttl Gábor hangosító,

Kocsy István műszaki vezető,

Hetényi Márta gazdasági igazgató.

Vágó Nelly-emlékéremmel jutalmazták:

Kovács Yvette jelmeztervezőt.

 Melis György-díjas:

Kovács Annamária magánénekes.

Örökös Taggá választották:

Sudlik Mária magánénekest.

Posztumusz Örökös Tag címet adományoztak: 

ifj. Nagy Zoltán balettművésznek.

A díjazottaknak gratulálunk!