A kis kéményseprő – Britten darabja az Operaházban

Szokatlan helyszínen, az Operaház felső teraszán, a zeneszerző-szobrok társaságában került sor az intézmény első idei premierjének sajtótájékoztatójára. A kémények közelébe megálmodott helyszín nem volt véletlen: a bemutatásra váró darab sugallta. 

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

Mint Kovalik Balázs művészeti vezető hangsúlyozta, a színház kiemelkedően fontosnak találja a gyermekek megszólítását, ezért tavaly után immár másodszor is gyermekdarabbal nyitják a premierek sorát: Benjamin Britten A kis kéményseprő című operája remélhetőleg épp olyan lelkes fogadtatásra talál majd a nézők körében, mint tavaly Ránki Pomádé királya.

A rendező, Bata Rita, koreografikus előadást álmodott, melyben nagy szerepe van a táncnak és a színpadi mozgásnak. A cselekményt mai környezetbe, egy iskolai tornaterembe helyezték Ágh István díszlettervezővel. Hornyák István jelmeztervező arról mesélt, hogy munkája során szándékosan próbálta meg elkerülni a darab cselekményével elsősorban asszociálható fekete szín használatát.

A rendező kitért arra, hogy az opera cselekményének központi problémája, a gyerekmunka napjainkban sem ismeretlen fogalom, s a mai gyerekek épp olyan megütközéssel fogadják ennek borzalmait, mint darabbéli társaik. (Ezek után némi derültséget váltott ki, mikor a megjelent gyermekszereplő a hosszú és fárasztó próbákról mesélt…) Az előadás célja tehát nem csak a műfaj megszerettetése, de egy égető kérdés középpontba helyezése is, a gyermekek gondolkodásra késztetése. Éppen ezért Magyarországon először nem csak maga A kis kéményseprő-opera hangzik majd fel az előadáson, hanem a teljes, Csináljunk operát! című darab, amelyben az első, prózai részt, melyben a gyerekek értesülnek a gyerekmunkáról, és elhatározzák, hogy tesznek ellene valamit, követi maga a cselekedet: az opera megírása és előadása.

A darab operaházi bemutatója kettős szereposztásban szeptember 20-án 11 és 14 órakor lesz. A produkció az idei évadban még további kilenc alkalommal lesz látható.

Benjamin Britten: A kis kéményseprő 

Gyermekopera két részben
Szövegét írta: Eric Crozier
Fordította: Lukin László és Bata Rita
Díszlet: Ágh Márton
Jelmez: Hornyák István
A gyermekkar vezetője: Gupcsó Gyöngyvér
 

Rendező: Bata Rita
Karmester: Bartal László / Köteles Géza
 

Juliett: Csörgeő Kata / Beregi Alexandra
Sammy: Banya Zoltán / Tanai Attila
Ray: Tassonyi Balázs / Murányi Levente
Johnny: Lakatos Márk / Kiss Richárd
Sophie: Fekete Henrietta / Tóth Boglárka
Tina: Csubrikova Krisztina / Emesz Csipke
Ann: Dénes Edina / Szabó Regina
Black Bob: Egri Sándor / Szüle Tamás
Clem: Mukk József / Albert Tamás
Miss Baggott: Sánta Jolán / Balatoni Éva
Rowan: Fülöp Zsuzsanna / Markovics Erika
Tom: Bakó Antal / Somogyi Zoltán
Alfred: Roska Dániel / Szűcs Árpád
 

Birta Endre fotógalériája