Sztrájkfelhívás – az Operaház reakciója

Sajtóközleményben reagált a Magyar Állami Operaház a szakszervezetek által október 28-ára meghirdetett sztrájkfelhívásra

A Magyar Állami Operaház kommunikációs osztálya által kibocsátott közleményt változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük:

A Magyar Állami Operaház sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy három szakszervezeti vezetője újra rémisztgeti az operarajongókat. Legutóbb augusztus elsején „hirdettek sztrájkot”, eredménytelenül. Az azóta elmúlt hónapok is zavartalan munkával teltek, komoly eredményekkel ékesek. A szakszervezeti riogatással szemben („fejenként 130 ezres jövedelemcsökkenéshez vezet a Kollektív Szerződés hiánya”) dolgozóink a munkateher csökkenését érzékelhették (korszerűsítés miatt szeptemberben már nem nyitott évadot az Operaház, csak az Erkel Színház üzemel és külföldi turnék vannak), illetményük pedig átlagosan több tízezer Ft-tal meghaladta a tavaly ilyenkorit. Az Opera ezen kívül – bár tartós a munkateher csökkenése, mégis – tartotta magát önkéntes vállalásához, nem indított csoportos létszámleépítést.

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

Az Opera ezért arra kéri saját művészeit és munkatársait, bérlettel vagy jeggyel bíró nézőit, hogy most se dőljenek be a zavarkeltésnek, és ne engedjék, hogy Reformáció500 eseménysorozatunk legfontosabb dátuma, Meyerbeer A hugenották c. nagyoperájának bemutatója besározódjék. Rengeteg közös munkánk van benne, felfokozott várakozás övezi. Egyúttal elítéljük a szakszervezeti diktátumot, a jelen felhívás alapján esetlegesen megvalósuló sztrájkot jogellenesként bíróságon támadjuk meg – hisz a felhívás konkrét követeléseket nem jelölt meg, csak egy a szakszervezetek által egyoldalúan összeállított dokumentum aláírásával zsarol –, és rámutatunk arra, hogy a főigazgatói pályázat szóbeli meghallgatásának napjára időzített fenyegetés az egész mögött álló, az Opera állományába nem tartozó vasúti szakember kreálmánya, akinek legutóbbi akciójára a többezres dolgozói létszámú MÁV-nál kereken 1 dolgozó (a szakszervezeti bizalmi) reagált munkabeszüntetéssel. Hasonlóan „sikeres” sztrájkot, ellenben emelt fővel véghez vitt Hugenották-premiert kívánunk mindenkinek.

Magyar Állami Operaház

Sztrájkfelhívás az Operaházban