Hvorosztovszkij, Harteros, Damrau a MüPában

Kihirdették a Művészetek Palotája 2015/16-os évadát

Az évforduló és az ünneplés jegyében tartották meg a Művészetek Palotája új évadát beharangozó sajtótájékoztatót: az intézmény tízéves jubileumát ünnepli március 14-én, és ebből az alkalomból egész napos koncertsorozattal várja az érdeklődőket, az eseményeket pedig a honlapjukon keresztül is közvetítik. A következő évadra tekintve azonban azt láthatjuk, hogy az intézményben ezután sem csökken a különleges programok vagy a fellépő sztárok száma.

Anja Harteros (fotó: Marco Broggreve)
Anja Harteros (fotó: Marco Broggreve)

Több világhírű énekes is önálló esttel érkezik a MüPába: elsőként október 29-én Anja Harteros, aki Verdi és Wagner műveiből álló áriaestet ad. Január 12-én Ferruccio Furlanetto dalestjét hallgathatjuk meg, melyen a basszista Rahmanyinov és Muszorgszkij-darabokat ad elő. Április 2-án Dmitrij Hvorosztovszkij áriaestje lesz műsoron, végül pedig május 14-én Diana Damrau ad belcanto-estet férje, Nicolas Testé basszbariton közreműködésével.

Természetesen opera-előadásokban sem lesz hiány, Richard Strauss két művét játssza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével. A szerző Daphné és A béke napja című darabjaiban a főbb szerepeket Pasztircsák Polina, Ric Furman, Michael Kupfer, Christiane Kohl, Horváth István és Cser Krisztián éneklik.

Ferruccio Furlanetto (fotó: Igor-Saharov)
Ferruccio Furlanetto (fotó: Igor-Saharov)

Jövőre is lesz Régizene Fesztivál, melyen a  2015/16-os évadban az évad együttese címet viselő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Mondonville Isbé című operáját adja elő a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködve. Ugyancsak tőlük hallható novemberben Monteverdi Poppea megkoronázása című operája, Káel Csaba rendezésében, Vashegyi György vezényletével.

Természetesen a Wagner-napok hagyománya is folytatódik, melyen ismét A Nibelung gyűrűje-ciklus és A nürnbergi mesterdalnokok kerül színre. Az előadások főbb szerepeit Christian Franz, Johan Botha, Anja Kampe, Iréne Theorin, James Rutherford, Annnette Dasch, Bo Skovhus, a hazai művészek közül pedig Németh Judit, Bretz Gábor, Szabóki Tünde, Gál Erika és Sebestyén Miklós éneklik.

Dmitrij Hvorosztovszkij (fotó: Pavel Antonov)
Dmitrij Hvorosztovszkij (fotó: Pavel Antonov)

Márciusban a MüPa koncertet szentel Szokolay Sándor zeneszerző emlékének. A Csajkovszkij-évfordulóról dalesttel emlékeznek meg, ezen Karine Babajanian, Wiedemann Bernadett és Vlagyimir Bajkov fog énekelni. Az évad második felében a tehetséges, fiatal művészeket bemutató Rising Stars sorozat is folytatódik, ennek májusban Benjamin Appl bariton lesz a vendége. A szintén a Régizene Fesztivál keretében rendezett barokk áriaesten pedig szintén két nagy sikerű fiatal művész, Baráth Emőke és Valer Sabadus lép fel.

Természetesen több nagyszabású oratorikus mű is szerepel az évad műsorán, szintén kiváló énekesek és együttesek szereplésével: novemberben Dvořák Requiemjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara adja elő, decemberben a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar pedig Bach Karácsonyi oratóriumát. Január 1-jén ismét Haydn A teremtés című műve szólal meg, Fischer Ádám vezényletével, Celeng Mária, Uwe Stickert és Florian Boesch közreműködésével, márciusban pedig Händel Brockes-passiója lesz hallható.

Diana Damrau (fotó: Michael Tammaro)
Diana Damrau (fotó: Michael Tammaro)

A gyermekelőadások között is lesznek operai vonatkozásúak, Kodály Háry Jánosát és A varázsfuvolát is bemutatják a kicsiknek. A Budapesti Fesztiválzenekar maratonjai közül a jövő évi Mendelssohn és a német romantika körül forog majd. Természetesen a Metropolitan-közvetítések is folytatódnak, erről részletesebben a New York-i operaház évadáról szóló hírünkben írtunk.

A programok részletes adatai, valamint jegy- és bérletinformációk elérhetők a Művészetek Palotája honlapján.

Fotók és forrás: Művészetek Palotája