Évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház

Tizenegy operabemutató, koncertszerű előadások és számos turné tarkítja a 2018/19-es évadot

Az Operaház felújítása miatt még eggyel kevesebb játszóhelyen, ám így is összesen 90 helyszínen lesznek jövőre láthatóak a Magyar Állami Operaház előadásai. Az évad a Puccini Itáliája címet kapta, és nagyszabású fesztivállal ér majd véget, amelyen az olasz komponista valamennyi műve elhangzik.

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

Az első premier épp egy turnéra készül, Donizetti Szerelmi bájital című operájának utaztatható verzióját Toronykőy Attila rendezi, és azt a Gördülő Opera sorozat keretein belül a székelyföldi közönség láthatja majd szeptember elején. Az előadásokat Cser Ádám vezényli, a darab kettős szereposztásban kerül színre, melyben Keszei Bori és Váradi Zita, Biri Gergely és Ujvári Gergely, valamint Szvétek László és Kiss András működik majd közre. A tervek szerint az előadást az évadot követő nyáron további helyszínekre is elviszik majd.

A második premier is feszegeti még a hagyományos színházi előadások kereteit, Orff Carmina buranája Bogányi Tibor koncepciójának megfelelően vetítésekkel és Sebestyén Csaba koreográfiájával kel életre. A szereplők Rácz Rita és Miklósa Erika, Horváth István és Boncsér Gergely, illetve Szegedi Csaba és Haja Zsolt lesznek.

Az évad sűrűje decemberben indul, addig a helyhiány miatt kevesebb előadás is lesz látható. Puccini A nyugat lánya című operáját Vasily Barkhatov rendezésében mutatják be, Kocsár Balázs vezényletével, ebben Minnie-t Rálik Szilvia és Bátori Éva, Dick Johnsont László Boldizsár és Fekete Attila, a seriffet pedig Szegedi Csaba fogja alakítani.

Az évadot hirdető plakát

Jövőre pótolja az Opera a félbehagyott Mozart-művek, A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény idei évre tervezett bemutatóját. A Toronykőy Attila és Németh Pál produkciójában színre kerülő előadás főszereplői Kovács István, Bakonyi Anikó, Balczó Péter, Váradi Zita és Horváth István lesznek. Ez az előadás már a januárban megnyíló Eiffel Műhelyház Bánffy Termében látható majd.

Húsz év szünet után tér vissza az Erkel Színház színpadára Ponchielli Gioconda című műve. Az előadást Anger Ferenc rendezi, a karmester Kesselyák Gergely lesz. A címszerepben Sümegi Eszter és Boross Csilla, a további főszerepekben Wiedemann Bernadett, Alexandru Agache és Kálmándy Mihály, Boncsér Gergely és Gál Erika lép fel.

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Tóth Péter Tóték című operájának premierjére márciusban kerül sor, utóbbi ősbemutató is lesz. A műveket Káel Csaba állítja színre, a karmester Jankó Zsolt, a főbb szereplők Kovács István, Váradi Zita, Kiss B. Atilla, valamint Szvétek László, Vajda Júlia, Nánási Helga és László Boldizsár lesznek.

Az újranyitó Operaház első előadása lesz jövő májusban Puccini Manon Lescaut című operája, melyet rendezni Szabó Máté, vezényelni pedig ismét a főzeneigazgató, Kocsár Balázs fog. A címszerepben Létay Kiss Gabriella lép fel, partnerei kettős szereposztásban Fekete Attila és Boncsér Gergely, Szegedi Csaba és Molnár Levente, valamint Palerdi András és Rácz István lesznek.

A Magyar Állami Operaház

Az évad végi fesztiválon mutatják be Puccini Edgar című operáját,melynek rendezője Tulassay Ádám, karmestere Káli Gábor lesz. Az előadásban Kovács István, Haja Zsolt, Fodor Beatrix és Balga Gabriella működik közre.

A Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban hangzik el Puccini A fecske című darabja, melyet Anger Ferenc rendez és Horváth József vezényel majd. Szálinger Balázs pedig drámát ír a zeneszerző életének egy tragikus eseményéből, ez Krizantémok avagy Liú halála címmel szintén a fesztiválon lesz látható.

Az évad utolsó operapremierjeként, egy korábban megkezdett sorozatnak megfelelően ismét barokk opera kerül színre, Monteverdi Poppea megkoronázása című műve. Az előadást Székely Kriszta rendezi, a karmester Vashegyi György lesz. A címszerepet Keszei Bori énekli, a további közreműködők Brickner Szabolcs, Szántó Andrea, Daragó Zoltán és Fried Péter.

Visszatér a repertoárra A tündérkirálynő Vajda Gergely vezényletével, a főszerepben Rácz Ritával, valamint a Turandot, A denevér, a Háry János, a Máté-passió, a Bohémélet 2.0 és a János vitéz. Az idei premierek közül továbbra is látható lesz a Bánk bán, A hugenották, az Olasz nő Algírban, a Porgy és Bess és Az álarcosbál. A V4-turné keretében három visegrádi ország fővárosában adják elő a Jenůfát és a Székely fonót. Giordano Fedora című operája az énekkari művészek produkciójában lesz látható. Koncertszerű előadásban hallhatja majd a közönség Leoncavallo Bohémek és Alfano Zilah hercege című operáját.

Elīna Garanča (fotó: Felix Broede)

Az évad során sok nemzetközi hírű művész is együtt dolgozik majd az Opera együtteseivel. Edita Gruberová két alkalommal vendégszerepel a Lammermoori Luciában az Erkel Színházban, valamint a V4 turné gálaestjén is közreműködik. Elīna Garanča karmester férjével, Karel Mark Chichonnal ad áriaestet februárban, a hagyományos, farsangi estélyen pedig Sonya Yoncheva lesz a sztárvendég. Két kiváló művészének jubileumát is megünnepli az Opera: Sümegi Eszter pályafutásának 25. évfordulójára gálaestet rendeznek az Erkel Színházban, Kálmándy Mihály pedig éppen harminc éve debütált, őt egy nyári, ünnepi Rigolettón fogják köszönteni.

Vittorio Grigolo estéjével ér majd véget június 10-én a Puccini-fesztivál, melyen hazai énekesnők, Schöck Atala, Sáfár Orsolya, Miksch Adrienn és Pasztircsák Polina is fellépnek. A rendezvénysorozat kereteiben a komponista valamennyi operája elhangzik, de balettelőadások, koncertek és vetítések is lesznek. Rögtön utána pedig kezdődik a Primavera-sorozat, hat vidéki opera intézmények vendégszereplésével.

Vittorio Grigolo

Az elmúlt években már hagyománnyá vált programokat sem kell jövőre nélkülöznünk: lesz újévi koncert, melynek tematikáját a Gioconda részlete, az Órák tánca adja. Ismét három előadást játszanak januárban a Müpában, A bolygó hollandit Kesselyák Gergely, a Simon Boccanegrát Kocsár Balázs, a Sába királynőjét Kovács János vezényli, de az Opera zenekara a Müpa számos más produkciójában, többek között Joseph Calleja, áriaestjén, Lehár A mosoly országa és Bernstein Candide című művében is közreműködik. Nyáron pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra A sevillai borbély és a Figaro házassága előadások települnek ki, Kocsár Balázs és Dénes István vezényletével.

Az őszi New York-i turnén kívül számos külföldi és hazai helyszínen lehet meghallgatni az Opera művészeit. A Kárpát-haza OperaTúra folytatásaként a Hunyadi László Zágrábban fog vendégszerepelni. Dél-Koreában a Bánk bán kerül színre a helyi együttesek, de magyar szólisták közreműködésével, Berlinbe pedig két Strauss-produkciót visz el az Opera: itt az Ariadné Naxoszban és Az árnyék nélküli asszony lesz látható. Operát az Operából! címmel négyestés bérletsorozatot hirdetnek számos hazai városban, amely koncertekből, balettgálából és a Bohémélet vagy a Tosca koncertszerű előadásából áll majd, míg más városokba a Turandotot viszik el.

Részletes program az Opera honlapján érhető el.