DiDonato és Kaufmann az év énekesei

Odaítélték a német zenekritikusok és a német zeneipar intézményeinek rangos elismerését, az Echo Klassik díjat

A zsűri összesen 54 nyertest hirdetett 21 kategóriában, a díjátadó gálahangversenyt október 6-án rendezik a berlini Konzerthausban.

Több évfordulós kiadvány is elnyerte a zsűri tetszését: az év énekese elismerést például Wagner-felvételéért kapta Jonas Kaufmann. Az év énekesnője, Joyce DiDonato pedig november 9-én ad barokk áriaestet a Művészetek Palotájában, a koncert műsora a nyertes CD anyagából nyújt válogatást.

Jonas Kaufmann
Jonas Kaufmann

Az év karmestere a finn Esa-Pekka Salonen, aki a 100 éve született lengyel komponista, Witold Lutosławski szimfóniáját vezényli a nyertes lemezen. Az év zenekara címet a Nikolaus Harnoncourt által alapított Concentus Musicus Wien kapta Keringőforradalom című CD-jükért.

Az év felfedezettje díjat a fiatal orosz énekesnőnek, Julia Lezsnyevának ítélték, Alleluja című felvételéért.

Az év koncertfelvétele a Berlini Filharmonikusok CD-je lett, amelyen Sztravinszkij 100 éve bemutatott balettzenéje, a Le Sacre du Printemps (Tavaszi áldozat) hallható. A hegedűművészek között az év felvételének járó díjat a Moldáviában született, Bernben élő Patricia Kopacsinszkaja kapta, aki Bartók Béla, Ligeti György és Eötvös Péter hegedűdarabjait játszotta föl.

Joyce DiDonato
Joyce DiDonato

Az év operafelvétele Leonardo Vinci barokk zeneszerző felfedezésszámba menő darabja, az Artaserse lett: a CD-n öt híres kontratenor énekel a Concerto Köln kíséretével, Diego Fasolis vezényletével. A 19. századi operák felvételei közül Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház Zenekarának lemezét díjazták Wagner A walkűr című operájából.

A 100 éve született brit zeneszerző, Benjamin Britten Lucretia meggyalázása című operájában játszott szerepéért az év kortárs operafelvétele díjat kapta Ian Bostridge. A második gyermekét váró Elīna Garančát Romantika című felvételéért jutalmazták a duettek és áriák kategóriájában.

A 200 éve született Verdi előtt tiszteleg Rolando Villazón Verdi című CD-je, amely az év szólólemeze lett. A világpremierek sorából Cecilia Bartoli Mission című felvételét emelték ki, amellyel Agostino Steffani munkásságát fedezi fel újra.

A New York-i Metropolitan Opera A nibelung gyűrűje című, Robert Lepage rendezte előadása lett az év DVD-je. Ezt a produkciót az élő közvetítések jóvoltából a magyar közönség is láthatta.

A díjazottak teljes listája a díj honlapján olvasható.

Forrás: MTI

Fotó: echoklassik.de