Hogyan tovább, Erkel Színház?

2006. július 20.

Ősszel „életveszélyre” hivatkozva bezárhatják az Erkel Színházat, ami jelentős megtakarítást hozna – a miniszteri biztos cáfol.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz Operaházban olyan hírek terjednek, hogy ősszel életveszélyre hivatkozva bezárják az Erkel Színházat.Vass Lajos a Magyar Állami Operaház (MÁO) miniszteri biztosa a Népszavának elmondta, megbízatása után szemlét tartott az Erkel Színházban, ahol meggyőződött a színház meglehetősen rossz állapotáról, és műszaki vizsgálatot kezdeményezett.

A miniszteri biztos közölte, több céggel folyik a tárgyalás a statikai vizsgálat elvégzésére, eredmény augusztus végére várható. Vass Lajos cáfolta, hogy a vizsgálat célja az volna, hogy – életveszélyre hivatkozva – de valójában gazdasági okok miatt zárjon be a Köztársaság téri teátrum. Ugyanakkor nem tagadta, jelentős kiadáscsökkenést jelentene, ha csak egy játszóhellyel, az Andrássy úti Operaházzal működne az MÁO.

A jövő évadra 87 előadást terveztek az Erkelben, 15 opera és balett – köztük olyan közkedvelt művek, mint a Bánk bán, az Aida, a Carmen, a Rigoletto – kerülne színre. Vass Lajos elárulta, munkatársai készítenek egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha a statikai vizsgálat esetleg életveszélyesnek nyilvánítaná az Erkelt. Az előadások jó része bekerülne az Andrássy úti Ybl palotába, esetleg más külső helyszínekre. Egyes produkciók díszletei azonban valószínűleg nem szállíthatók át másik színházba, így elképzelhető, hogy újabb címekkel szűkül az operaház repertoárja. 

(forrás: hirado.hu)

Hasonló bejegyzések