Erkel-kézirat került a gyulai Erkel-múzeumba

2018. szeptember 7.

A magyar opera atyjaként tisztelt mester kézirata mostantól a róla elnevezett múzeum tulajdonát képezi

Különleges Erkel Ferenc-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába. A zeneszerző 1849-ben írt bejegyzést Marczibányi Mária emlékkönyvébe, kiegészítve azt egy kottával; a relikviát kedden sajtótájékoztatón mutatták be gyulai szakemberek az Erkel Ferenc Múzeumban. A sajtótájékoztatón Nátor Éva zongoraművész játszotta el a zeneszerző által lejegyzett kottát.

Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket és az Erkel Ferenc Múzeumot is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy erdélyi család kereste meg az intézményt hat hónappal ezelőtt, hogy az Erkel-hagyaték legnagyobb magyarországi gyűjteményének szakembereit bízzák meg az addig általuk őrzött kézirat gondozásával.

Az Erkel-kézirat a sajtótájékoztatón

Liska András, a múzeum szakmai vezetője felidézte: már a múlt században megállapították, hogy a kézirat és a hozzá kapcsolódó partitúra eredeti, vagyis Erkel maga írta azt 1849-ben a fővárosi zenei életet jól ismerő Marczibányi Mária emlékkönyvébe.

Mint Dombi Ildikó elmondta, az Erkel-relikvia megvásárlását a Nemzeti Kulturális Alap 600 ezer forinttal támogatta.

Az új kézirat szeptember 18-tól a felújított Almássy-kastélyban lesz látható, ahol mellette megtekinthető lesz az a babérkoszorú is, amelyet a műkedvelők adományoztak Erkel Ferencnek karmesterségének 50. évfordulója alkalmából. A babérkoszorú aranyból készült és évtizedek óta egy gyulai bank páncéltermében őrzik.

MTI
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Hasonló bejegyzések